21.11.2007

Kokologia testi

Vuorilla

Vuoret ja meri - luonto vetää meitä puoleensa. Olemmehan loppujen lopuksi kaikki luonnon lapsia, luonnon syliin syntyneitä ja luonnon ruokkimia. Tekniikka voi kehitellä mitä ihmeitä tahansa, luonnossa tunnemme kuitenkin todella elävämme. Lääketiede voi edistyä suurinkin harppauksin, mutta luonto on aina paras lääke. Seuraavalla matkalla palaat tuohon vihreään maailmaan. Mistäpä voisitkaan paremmin löytää oman itsesi?

1. Olet lähdössä kiipeämään vuorelle etsimään erittäin harvinaista kiveä. Miltä vuori sinusta vaikuttaa seisoessasi sen juurella?

2. Et vieläkään ole löytänyt kiveä, vaikka olet etsinyt sitä jo kauan. Aurinko on laskenut. Mitä aiot tehdä seuraavaksi?

3. Olet vihdoin löytänyt etsimäsi kiven. Millainen se on? Kuvaile sen kokoa, painoa ja arvoa.

4. On aika laskeutua vuorelta ja palata kotiin. Mitä sanot vuorelle jäähyväisiksi ja mitä se vastaa?

Avain:

Edessäsi kohoava vuori edustaa isääsi tai elämäsi isähahmoa. Psykologian termein se on "vanhan viisaan miehen" perikuva. Etsimäsi kivi kuvastaa kykyjäsi ja voimavarojasi, jotka sinun on löydettävä itsestäsi matkalla kohti aikuisuutta ja riippumattomuutta.

1. Vaikutelmasi vuoresta paljastaa isästä muodostamasi kuvan. Oliko vuori vaikeakulkuinen ja leppymätön? Oliko se lempeä ja helposti valloitettava? Oliko mielessäsi ihannekuva suurenmoisesta huipusta, joka näytti toivottavan sinut tervetulleeksi ja rohkaisevan sinua etsinnässäsi?

2. Etsimäsi kivi edustaa sinussa uinuvia kykyjä ja voimavaroja. Vastauksesi tähän kysymykseen osoittaa, pystytkö koskaan käyttämään hyväksesi piileviä kykyjäsi. Ne ihmiset, jotka sanovat jatkavansa etsimistä tuli mitä tuli, osoittavat samaa peräänantamattomuutta ja päättäväisyyttä myös omassa elämässään. He eivät koskaan anna periksi, olkootpa heidän yrityksensä kuinka hedelmättömiä tahansa. Ne taas, jotka katsovat päivän työn tehdyksi, mutta palaavat sitten jatkamaan etsintäänsä seuraavana päivänä, jaksottelevat yrityksensä pidemmälle ajalle. Tähän ryhmään kuuluu varmaankin useita myöhään kukkaan puhkeavia tyyppejä. Ne ihmiset, jotka luopuvat kokonaan etsinnästä, eivät ehkä koskaan pysty käyttämään hyväksi kaikkia todellisia mahdollisuuksiaan.

3. Tapa jolla kuvailit kiveä kertoo, minkä arvoisena pidät itseäsi. Kuinka iso ja painava se oli? Minkä arvoisen ajattelit sen olevan? "No, parikymmentä euroa tai niillä main." Se nyt ei ole paljonkaan arvoinen. "Se osoittautui monen miljoonan arvoiseksi timantiksi." Hiljaa mäessä! Eipäs nyt aleta liioitella.

4. Vuorelle hyvästiksi lausumasi sanat paljastavat sen, mitä olet aina halunnut, mutta et ole voinut sanoa isällesi. Vuoren vastaus kertoo sinulle, mitä luulet isän ajattelevan itsestäsi. Tuntuuko tutulta?

Sinä: "Kiitos kaikesta."
Vuori: "Pidä huolta itsestäsi."
Tällainenkö vuoropuhelu teidän välillänne oli? Vai kuulostiko se pikemminkin tällaiselta?
Sinä: "Pääsenpähän nyt eroon sinusta."
Vuori: "Samat sanat."
Ehkä sinun ja isäsi on aika istuutua hetkeksi juttelemaan.


Kirjallisuutta:

Tadahiko Nagao ja Isamu Saito
Kokologia
- psykologinen itsetuntemuspeli

Ei kommentteja: