21.11.2007

Tee oma mandalasi!

MANDALA OHJAA YTIMEEN

Kuvalähde

Mandalan pohjana on sanskritin kielen sana, joka tarkoittaa yhteyttä, kokonaisuutta ja ydinolemusta. Mandaloita esiintyy useissa kulttuureissa, muun muassa Amerikan intiaaneilla ja kelteillä. Ehkä tunnetuimpia ovat buddhalaiseen ja hindulaiseen perinteeseen liittyvät, tarkasti toteutetut kuviot. Ne ovat symboleja maailmankaikkeudelle, jonka keskipisteessä on pyhyys, äärettömyys. Kuvio muistuttaa katsojaa pyhyyden merkityksestä elämässä ja mahdollisuuksista ihmisessä.

Mandalat on yleensä tehty paperista, kankaasta tai värjätystä hiekasta. Ne koristavat temppeleitä, ja ne omistetaan usein kunniotetuille opettajille. Syvän universaalin viesetinsä vuoksi mandalaa voi kuitenkin käyttää oman kasvunsa ja pohsintansa työkaluna riippumatta siitä, mihin elämänfilosofiaan on suuntautunut.

PORTTIEN KAUTTA PALATSIIN

Kuvalähde

Perinteinen tiibetinbuddhalainen mandala kuvataan usein palatsina, jossa on neljä porttia ja portinvartijaa. Ennen portteja on neljä kehää.

Ulommainen kuvaa puhdistavaa tulta, seuraava on jalokivikehä, joka ilmaisee voimaa ja pelottomuutta, seuraava kehä kuvaa kahdeksaa hautaa eli tietoisuuden tilaa, joiden läpi ihmisen on kuljettava, ja sisin kehä kuvaa vilpitöntä omistautumista.

Kullakin mandalan alueella on oma värinsä ja elementtinsä. Keskikohdan väri on valkoinen ja elementti eetteri, länsi on punainen tuli, itä sininen vesi, etelä on keltainen maa ja pohjoinen vihreä ilma. Valkoisessa viattomuus on muuttunut todellisuuden ymmärtämiseksi ja punaisessa kiinnittyminen on muuttunut tarkkanäköisyyden ja erottamisen viisaudeksi. Keltaisessa ylpeys on muuttunut tiedoksi yhteisyydestä, sinisessä suuttumus on muuttunut myötätuntoiseksi ymmärrykseksi ja vihreässä kateus yhdessä toimimisen kyvyksi.

Mandalan ytimeen kulkeminen on pyhyyden olemuksen vaiheittaista ymmärtämistä. Kun ihminen pohtii mandalan eri alueiden viestejä, hän oppii jotakin itsestään. Hän voi kasvaa yksittäisen olemassaolon harhakäsityksestä tietoisuuteen siitä, että yhteys on maailmanlaajuinen. Mandalan luonne on intuitiivinen, ja sen vertauskuvallinen sisältö saa liikkeelle tiedostamattomasta nousevia reaktioita.

Tee oma mandalasi!

Mieti aluksi, mihin tarkoitukseen haluat tehdä mandalan. Tasapainottaaksesi mieltäsi, hiljentyäksesi, ymmärtääksesi itseäsi tai selvittääksesi jonkin tilanteen? Jos haluat noudattaa perusrakennetta, voit edetä esimerkiksi näin:
  • Piirrä iso neliö, joka kuvaa maailmaa ja tilannetta, jossa olet.
  • Tee neliön sisälle ympyrä ja siihen neljä kehää. Mistä sinun tulee puhdistautua voidaksesi jatkaa matkaa kohti keskustaa? Mihin tarvitset rohkeutta ja voimaa? Minkä vaiheiden läpi ajattelet joutuvasi kulkemaan?
  • Piirrä kehien sisäpuolelle neliö ja sen jokaiselle sivulle portti. Mikä tai kuka vartioi porttejasi ja estää pääsyn mandalan keskelle? Mitä on kohdattava tai opittava? Piirrä vartijat porteille.
  • Jaa neliö kärjistä lähtien neljään osaan. Väritä syntyneet alueet elementtivärien mukaan. Mieti, mitä kukin elementti merkitsee elämässäsi. Ovatko ne tasapainossa? Mitä epätasapaino kertoo?
  • Piirrä keskiöön päämäräsi kuva tai symboli.
  • Voit lisätä kuvioon sinulle tärkeitä elementtejä: mandalan aiheeseen liittyviä eläinten tai kasvien kuvia ja erilaisia symboleja. Jos tiedät ihmisiä, jotka auttavat sinua matkallasi, merkitse heidät jollakin tavalla kuvioon.
  • Voit tehdä myös erillisen kiitollisuus-mandalan, joka eisttää kaikkia niitä ihmisiä ja muita olentoja, jotka ovat olleet tukenasi ja apunasi eri tilanteissa. Portinvartijat voi silloin kuvata portinavaajiksi.

Internetin sivuilta löytyy runsaasti eri-ikäisten ja eri perinteitä edustavien ihmisten tekemiä mandaloita. Risti on luonteva symboli kristillisten mandaloiden keksipisteeksi, juutalaisissa mandaloissa se saattaa olla Daavidin tähti. Lasten mandaloiden keskellä on usein aurinko, kukkia ja perhosia, oma lemmikkieläin tai jopa maapallo, jonka suojaamiseksi mandala on tehty.

Kuvalähde

tekstilähde: Voi hyvin nro 3/06

1 kommentti:

aikidojurnuttajan blogi kirjoitti...

Onpa hieno kuvaus mandaloista!Minäkin maalaan mandaloita, sellaisia "omia" täällä Espanjassa, Barcelonan kupeessa.
terv.Sisko Morera